Endesa renuncia a la construcció de la presa de Mont-rebei | Nació Lleida

Endesa renuncia a la construcció de la presa de Mont-rebei | Nació Lleida.

La companyia assegura que mai tirarà endavant un projecte d’aquestes característiques amb l’oposició de la ciutadania

ACN , Lleida | Actualitzat el 08/04/2015 a les 19:08h

Fotomontatge del punt exacte on s’instal·laria la presa Foto: Endesa

Endesa descarta tirar endavant el projecte de construcció d’una nova presa a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a les portes del congost de Mont-rebei, al pantà de Canelles. Fonts de la companyia han assegurat que mai tiraran endavant un projecte d’aquestes característiques si topen amb l’oposició política, institucional i social del territori com és el cas.

Fa uns dies es va constituir de nou la plataforma que ja es va oposar al projecte fa 10 anys i aquest mateix dimecres el Govern, a través de Territori i Sostenibilitat ha manifestat la seva oposició al projecte al considerar que és incompatible amb la preservació dels valors naturals de l’entorn.

El Govern havia valorat negativament el projecte

La renuncia d’Endesa a la construcció de la presa arriba poques hores després que el Govern hagi manifestat la seva oposició al considerar que les actuacions objecte de l’estudi d’impacte ambiental presentat són incompatibles amb les mesures de conservació de la Xarxa Natura 2000, que preveuen evitar el deteriorament dels habitats naturals i de les espècies, especialment les considerades prioritàries. De fet, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s’ha mostrat ferm aquest dimecres en el rebuig a la presa assegurant que l’executiu català “farà el que calgui per preservar el congost”.

Cal assenyalar que, en aquesta àrea, la presència de la llúdriga (Lutra lutra) va motivar l’any 1987 la declaració d’una Reserva Natural Parcial per a la protecció d’espècies en perill de desaparició a Catalunya que va possibilitar-ne la recolonització en alguns trams. També es tracta d’un espai inclòs en el Pla de Recuperació del trencalòs (Gypaetus barbatus) al nostre país.

L’informe considera que la construcció d’una presa en un lloc lliure d’infraestructures com aquest i la inundació amb una làmina d’aigua permanent aigües amunt de la presa de Sant Esteve “suposaria un canvi en les comunitats vegetals i en els hàbitats presents actualment”. El bosc de ribera, que queda inundat en períodes curts, no resistiria llargs períodes d’inundació i acabaria desapareixent. En definitiva, les conseqüències derivades de l’execució del projecte suposarien impactes “greus i irreversibles” sobre la flora, la fauna, la hidrologia i el paisatge i, per tant, sobre tot l’ecosistema propi d’un tram de riu de mitja muntanya, actualment en bon estat de conservació, segons del departament.

Precisament aquesta bona conservació afavoreix en bona part el turisme a la zona. Un quilòmetre aigües avall de la presa projectada, de 33 metres d’alçada, s’hi troba el Congost de Mont-rebei, un espai emblemàtic i singular entre Catalunya i l’Aragó, amb un elevat valor per al sector turístic, tant des del punt de vista paisatgístic com per la seva biodiversitat. Els visitants hi arriben atrets pels valors ambientals, que n’han motivat la protecció.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja