El Matarranya viu la festa de Sant Antoni | Comarques Nord

El Matarranya viu la festa de Sant Antoni



comarquesnord.cat, Matarranya
» dilluns, 17 de gener de 2011

Lo Matarranya va viure este cap de setmana amb molta energia la Festivitat de Sant Antoni. De fet, 14 dels 18 pobles que integren la nostra comarca van organitzar algun tipus d’acte associat al sant, i que en molts dels casos va suposar purificació de foc i xoriçada popular. Lo pròxim cap de setmana organitzaran Sant Antoni Mont-roig, Torredarques i la Torre del Compte. Fórnols, per la seua banda, organitze la foguera per Sant Blai, patró del poble.

» Fontdespatla, los primers
Los més matiners en celebrar enguany Sant Antoni han estat los de Fontdespatla. La foguera es va encendre a les vuit de la nit del divendres i va tindre brasa fins lo diumenge.

De fet, la foguera de Fontdespatla és una de les més grans que es fa a la comarca del Matarranya, i l’encesa va estar acompanyada d’una xoriçada popular. Durant lo dissabte, Fontdespatla també va celebrar la missa, la benedicció dels animals i la tradicional oferta de productes.

» Oferta a Arenys de Lledó
Arenys de Lledó va celebrar la festivitat de Sant Antoni amb la clàssica oferta que cada any organitze la Junta Parroquial. Una vegada més, i gràcies a la col·laboració dels veïns del poble, es va fer una plega de plats típics, plats cuinats i dolços a càrrec dels veïns d’Arenys de Lledó que després es van subhastar a l’oferta.

» Los quintos, a Calaceit
A Calaceit, se va viure Sant Antoni amb l’encesa de la foguera, a càrrec dels quintos del poble, i que ho van celebrar darrere de les instal·lacions esportives del poble.

» Pena-roja, afició pel cavall
Pena-roja va celebrar Sant Antoni en dissabte i ho va fer amb una solemne missa, que va estar acompanyada de processó i la clàssica benedicció d’animals. Fins a la plaça major del poble es van arrimar molts xiquets i desenes de genets i cavalls vinguts de diferents punts del Matarranya. Per la tarde i la nit va haver-hi ball, i al descans de la nit se va fer la xoriçada popular a la zona del pavelló, repartint-se vi, orella, panxeta, xoriç i llonganissa entre tots los assistents.

» Ràfels celebre la matança
Ràfels va començar Sant Antoni molt d’hora. Ho va fer el dissabte a les vuit i mitja del matí, amb la matança d’un gorrino que després es van menjar entre tots los veïns. A la vegada, los cuixots i la careta del gorrino van servir també per a crear diferents ‘lotes’ que es van subhastar a l’oferta que se va celebrar per la tarde. Ràfels també va fer calmantada, la clàssica benedicció d’animals i va tancar la festa de Sant Antoni amb un sopar popular.

» Ball a Valljunquera
A Valljunquera se va tancar la festivitat de Sant Antoni amb un ball, precedit d’una xoriçada popular que se va celebrar a la foguera que es va encendre unes hores abans. Com succeeix a Queretes o a Calaceit, l’organització de la foguera va a càrrec dels quintos del poble, que la van encendre el dissabte a la nit. Lo diumenge se va seguir amb los actes previstos per Sant Antoni, centrats amb la missa i el reparto del pà beneït.

» Foc i subhasta a Queretes
A Queretes, són los quintos los encarregats d’organitzar Sant Antoni. I enguany, com és habitual, se van encarregar de l’encesa de la foguera, que va ser lo dissabte. Per la seua banda, la missa se va celebrar el dia que tocave (dilluns) per després organitzar una oferta on va participar molta gent del poble.

» Sopar popular a Lledó
Lledó va celebrar enguany Sant Antoni en diumenge. Festa grossa marcada al calendari del poble, que des de fa uns anys cap aquí ho celebre amb una xoriçada per a tot lo poble. Los veïns de Lledó se van reunir al Saló Cultural, i se li va repartir a cadascun d’ells un bocadillo amb llonganissa i xoriç. També es van repartir olives del terreny i vi de Lledó entre els veïns del poble. La foguera, que va fer brasa fins la matinada, se va encendre a les vuit del matí.

» Los ‘diablets’ a La Freixneda
La Freixneda és un dels pobles que viu Sant Antoni amb molta devoció. De fet, la festivitat es va allargar el diumenge i dilluns. El diumenge es va fer l’encesa de la foguera, que va tindre com a símbol característic d’esta festa tradicional la imatge dels ‘diablets’ de La Freixneda. Lo dilluns, dia de Sant Antoni, se va fer la missa, la benedicció dels animals, oferta, xoriçada i també hi va haver música per a tots los veïns del poble.

» Jocs tradicionals a Beseit
Sant Antoni també és festa local a Beseit, que enguany va repartir els actes entre la tarde i nit del diumenge i el dilluns. La Festivitat de Sant Antoni va començar amb la tradicional encesa de la foguera, per després fer-se una rostida de xoriços i panxeta i també es van repartir casquetes entre els assistents. Diumenge, després de la missa, també es van repartir casquetes, mentre que la tarde va estar amenitzada pels ‘Tirititeros de Binéfar’ i per nombrosos jocs tradicionals.

» Pà beneït a la Vall del Tormo
Sant Antoni, festa local a la Vall del Tormo, s’organitze el dia que cau. Enguany, la missa se va fer el dilluns, i després se va repartir entre tots los assistents lo pà beneït. L’encesa de la foguera, per la seua banda, va ser la vespra de Sant Antoni. Se va celebrar a la plaça de l’ajuntament, i després de l’encesa se van repartir xoriços i llonganisses per a tots. Abans d’anar a dormir, los jóvens del poble van amenitzar la festa amb música.

» Los tres tombs a Massalió
A Massalió es va celebrar Sant Antoni en dilluns. I es va fer amb los tres tombs a la plaça, tradició que consisteix en donar tres voltes davant lo sant. Després, es va pujar el sant fins a l’església en processó per fer la missa, on les dones portaven vestits tradicionals i també els panistres. Per la nit també va haver-hi ball.

» Fotogaleria: Sant Antoni al Matarranya (1)
» Fotogaleria: Sant Antoni al Matarranya (2)

El Matarranya viu la festa de Sant Antoni | Comarques Nord.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja