Declaren les àrees agrícoles de Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja com a zona vulnerable | Comarques Nord

Declaren les àrees agrícoles de Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja com a zona vulnerable | Comarques Nord.

comarquesnord.cat . Fontdespatla . divendres, 11 d’octubre de 2013 . Deixa un comentari
Etiquetes: , ,

Indignats. Així es troben Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja després de conèixer que les parcel·les agrícoles dels seus termes municipals han estat declarades com a ‘zona vulnerable’. La indignació no arribe per la mesura que aplicarà la DGA, i que està exigida des de la Unió Europea, sinó per “la desinformació i falta de compromís” que demostre el Departament de Medi Ambient. En una passada reunió celebrada el 29 de juliol, el conseller d’Agricultura i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Modesto Lobón, es va comprometre a estudiar les preocupacions d’agricultors i pobles afectats per esta declaració de ‘zona vulnerable’ i a convocar una nova trobada amb ells al setembre. Els agricultors i municipis van esperar esta reunió, que finalment no es va convocar. Ara es troben dins d’una ‘zona vulnerable’ que marque moltes restriccions al sector porcí.

La preocupació va més enllà. Lobón es va reunir a finals de setembre amb els alcaldes de Beseit, Vall-de-roures i Pena-roja per a parlar de la figura de Parc Natural als Ports. En ella, Francisco Esteve, alcalde de Pena-roja, li va preguntar per la ‘zona vulnerable’. Des de Medi Ambient li van dir que no es preocupés. Però la declaració d’esta mesura estava firmada des de feia 15 dies. El propi Esteve va explicar per a Ràdio Matarranya que “ens hem quedat sorpresos. La ‘zona vulnerable’ s’havia tractat. Al juliol natres vam expressar la nostra situació. Hi havia compromís de fer una reunió al mes de setembre per a parlar de la ‘zona vulnerable’. Inclús a la reunió del Parc Natural ens van dir que a inicis d’octubre es convocaria la reunió. I ara ens trobem que es publique una ordre que la havien firmat el 10 de setembre”.

Esteve no va amagar la seua preocupació, i va dir que “volem una reunió urgent per a clarificar este assumpte”. L’entrada a la ‘zona vulnerable’ supose “més restriccions a l’hora de gestionar purins, molt més de control i una adequació important de totes les explotacions a una normativa”. Una solució podria ser la planta de residus de Pena-roja. “De moment està tot bloquejat”, va afegir Esteve, “i en el cas de que es declarés ‘zona vulnerable’, en una de les al·legacions vam demanar ajudes al Govern d’Aragó per al compliment d’estes normes. Això també es va desestimar. I et quedes sorprès, perquè al programa d’actuacions de ‘zones vulnerables’ del dia 10 apareix un text que diu que les zones de regadiu tenen la possibilitat de rebre inversions de la DGA si hi han recursos disponibles. En el sector ramader hagueren pogut fer el mateix. I no ho han fet”.

. Malestar des de Fontdespatla

Des de Fontdespatla, la seua alcaldessa, Carmen Agud, es va mostrar molt molesta per la declaració de ‘zona vulnerable’. “Me pareix indignant. No tenen consciència social. Ens van dir que faríem una reunió per a resoldre uns temes, i fins que no es resolgueren no firmarien…” Ha passat tot el contrari. L’alcaldessa de Fontdespatla va concretar que “este estiu, Modesto Lobón me va parèixer una persona magnífica. Vam parlar amb la conselleria. Cada poble va exposar la seua preocupació. Jo vaig dir que no em pareixia bé com ho havien fet, perquè aquí havien aprofitat les zones baixes del riu per a fer les analítiques, quan tots sabem que a la zona baixa hi ha contaminació”. Agud va afegir que “també és probable que Lobón hage intentat fer tot el possible però no hage pogut suprimir la ‘zona vulnerable’, i ara porto unes propostes que mantinguen l’esperança”. Però la situació actual és d’indignació i preocupació.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja